Herdenkingsrede 4 mei 2017

04-05-2017

De tirannie verdrijven!

 

De Nederlandse doden herdenken. Zij die voor onze vrijheid vielen en zij die door oorlogsgeweld omkwamen of werden vermoord, vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu. Dat is wat we vanavond doen. Onze gedachten gaan natuurlijk ook uit naar de wereld waarin wij leven, de oorlogen die heersen; de slachtoffers die vallen en de mensen die daaronder zwaar te lijden hebben. Die van huis en haard zijn verdreven. Daar zijn we mensen voor. Geen machines. Gelukkig maar. Dat is niet uit onze gedachten te krijgen. Dus daar denken we ook aan. Maar we hèrdenken vanavond onze doden.

 

Er zijn nog steeds conflictsituaties waarbij Nederlandse militairen op missie zijn gestuurd voor de wereldvrede. Zoals in Mali, in Irak en Somalische wateren. Van tijd tot tijd worden daarbij ook inwoners van de gemeente Bunschoten ingezet. Gelukkig worden we de laatste jaren niet vaak opgeschrikt door berichten over omgekomen Nederlandse militairen, maar toch verkeren ze in soms zeer gevaarlijke situaties. Wij denken aan hen en hun families.

Maar wij hèrdenken hen die hun leven gaven voor de vrijheid.

 

Straks bij het Oorlogsmonument aan het Spuiplein zullen naast de burgerslachtoffers ook hun namen, met ere, klinken. Die Tweede Wereldoorlog en de politionele acties in het toenmalige Nederlands-Indië, ze lijken al zo lang geleden. Maar als straks die namen en leeftijden klinken komt het weer zo dichtbij. Hun offer en het leed van hun nabestaanden rechtvaardigt het jaarlijks herdenken en herhalen van hun namen. Ook het goed onderhouden van de monumenten, zowel op het Spuiplein als op Memento Mori -met de Oorlogsgraven daar- is een erezaak. Fijn dat scholen in onze gemeente monumenten hebben geadopteerd en daar ieder jaar weer gepaste aandacht aan geven. Herdenken is niet alleen voor ouderen, die de oorlog hebben meegemaakt, maar voor oud en jong. Fijn ook dat naast oudere ook de jongere muzikanten van Excelsior een bijdrage willen leveren. Dat Scoutinggroep de Eempad de kransen draagt, dat leerlingen van de scholen, dit jaar het Oostwende College, Openbare school ’t Kruisrak en de School met de Bijbel Eemdijk, een gedicht en de namen voorlezen en bloemen zullen leggen. Zo geven we namelijk de vrijheid door: daar hoort ook het besef van de hoge kostprijs bij. Oorlog kost mensenlevens en voor onze vrede en vrijheid werden levens gegeven. Dus voordat we bevrijdingsdag vieren, herdenken we eerst de doden.

 

Die laatste wereldoorlog is al zo lang geleden. Toch komt deze nog steeds dichtbij. Door het blijven herdenken, door de verhalen van ouderen, door de beelden. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik was bij voorbeeld onder de indruk van de reportage in ‘Andere Tijden’ over de vele jonge Canadese soldaten die omkwamen in april 1945 bij de bevrijding van Oost-Groningen. Niet alleen weerzin over de niets-ontziende stuiptrekkingen van de reeds verslagen vijand kwam bij mij boven. Die zorgden immers ook voor de meeste slachtoffers in onze gemeente. Maar vooral bewondering over jonge mensen die zich in Canada aanmonsterden voor een oorlog in een hun onbekend Europa, met als motief dat alle mensen net als zij in vrede en vrijheid behoren te leven! Met dat motief vonden de geallieerde soldaten Francis Delery en Emilien Drapeau ook in die aprilmaand de dood in onze gemeente toen zij bezig waren met de bevrijding van ons land.

Die onbaatzuchtigheid, die liefde voor mensen en hun vrijheid, die mogen wij –nee moeten wij- van hen overnemen en weer doorgeven aan anderen die wachten op hun bevrijders!

Zij kwamen, om het met de woorden van ons aloude volkslied te zeggen, “de tirannie voor ons verdrijven, omdat die hun hart doorwondde”. Die woorden zullen we aan het einde van de herdenking buiten weer zingen.

Zo danken we God voor onze bevrijders en bidden we Hem voor blijvende vrede en vrijheid voor Nederland.

Maar omdat we vanavond herdenken en beseffen dat vrijheid offers vroeg en vraagt, bidden we onze Hemelse Vader ook om dezelfde gezindheid als onze bevrijders hadden om als het er op aankomt, de tirannie te verdrijven!

 

Bunschoten-Spakenburg, 4 mei 2017

 

Melis van de Groep

Burgemeester van de gemeente Bunschoten

 

 

Linkedin

Agenda

29-06-2018

Rotary Fundraceralley Spuiplein

03-07-2018

B&W-vergadering Gemeentehuis

04-07-2018

Zomernetwerkborrel Bedrijvenkring

05-07-2018

Gemeenteraad: Kadernota Gemeentehuis