SAN SIR(EGI)O

09-02-2011

SAN SIR(EGI)O

De 7 gemeenten van de Regio Amersfoort hebben sinds 2009 hun samenwerking vernieuwd. In een convenant hebben zij vastgelegd (meer) te zullen samenwerken op het gebied van Ruimte, Verkeer, Economie en Toerisme & Recreatie. Inmiddels wordt stevig gewerkt aan de invulling van de Regio Agenda. Door de portefeuillehouders Toerisme en Recreatie wordt in samenwerking met de provincie Utrecht Regiomarketing ontwikkeld, die uitgevoerd wordt door de Stichting Citymarketing Regio Amersfoort, waarbij kansen liggen op samenwerking in de zakelijke markt. Een simpel voorbeeld: de vele hotelgasten in Amersfoort gaan ook graag dagjes uit naar bijvoorbeeld Spakenburg. De portefeuillehouders Economische Zaken sluiten hierbij aan omdat onze regio een aantrekkelijk woon- en leefklimaat heeft voor de vestiging van nieuwe bedrijven in deze poort van de Randstad.

 

De Amersfoortse Stichting Prominent op de Kaart zag hierin aanleiding om zichzelf als ‘stadse’ instelling op te heffen. De Stichting organiseerde eens per jaar het Amersfoort Diner waarin ondernemers, gemeentebestuurder en vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld (zorg, sport, cultuur etc.) samen kwamen om elkaar en zo Amersfoort te versterken. Er was echter de wens om dan een doorstart te maken op regionaal niveau. Zo werd kortgeleden het Regio Diner georganiseerd waar vertegenwoordigers uit de gemeenten Nijkerk, Baarn, Barneveld, Leusden, Soest, Amersfoort en Bunschoten met elkaar aan tafel zaten en naast een heerlijk menu een geanimeerd programma voorgeschoteld kregen.

 

In een programmaonderdeel werd aan elke burgemeester gevraagd een Regiodroom te noemen. Wat zou de samenwerking van bestuurders, ondernemers en middenveld op termijn op kunnen leveren en hoe zouden de gemeenten elkaar onderling kunnen versterken. In de 90 seconden van mijn regiodroom noemde ik dat Bunschoten, zoals in elke samenwerking zaken wil halen, maar ook wil brengen. Halen kunnen we bijvoorbeeld de inwoners van de regio en bezoekers in ons mooie Spakenburg, met haar havens en botters en het gezellige horeca- en winkelcentrum. Wij zijn ook bekend als brengers van koek en vis, maar we kunnen de Regio ook elke week Topvoetbal brengen. En zo kwam ik op mijn droom: een rood blauw stadion aan de A1 op de grens van Bunschoten met Amersfoort, ons eigen Regio San Siro.

 

Zoals in Milaan wekelijks om toerbeurt AC Milan en Inter Milan het San Siro vullen, kunnen IJsselmeervogels en Spakenburg dat in een regionaal stadion doen waar ruimte is voor (meer) bezoekers uit Bunschoten, Amersfoort, de rest van de regio en daarbuiten. Ziet u het ook? Een droom die bedrog is? Een visioen dat eens waarheid wordt? Wie zal het zeggen.

 

Melis van de Groep

burgemeester

Linkedin

Agenda

29-06-2018

Rotary Fundraceralley Spuiplein

03-07-2018

B&W-vergadering Gemeentehuis

04-07-2018

Zomernetwerkborrel Bedrijvenkring

05-07-2018

Gemeenteraad: Kadernota Gemeentehuis